IMG_1818.png

GUISE SQUARE

Location: New York City

Completion: May, 2016

The competition challenged to design a mid-rise, mixed-use complex with affordable housing units, a NYC outpost of the The Andy Warhol Museum and a new and expanded home for the historic Essex Street Market. The competition posed a challenge by interpreting, inventing, and deploying numerous methods of building systems, with a focus on innovations in wood design on a real site. For thousands of years, solid wood has been used as a building material. Modern timber products and systems have greatly expanded the potential uses of this historic material. Timber is an ideal green building material: it is well suited for a broad range of structural and aesthetic applications; it offers economical construction and high performance characteristics; and wood is an economic driver to maintain forests and protect jobs in rural communities.

IMG_1813.png

The use of timber as a main construction component resulted in the exploration of a simple 3D lattice through means of extrusion. The exterior façade of the site’s housing units serves as a means to allow complex daylighting throughout the space depending on the time of day and season.

Orientation was determined based on sun positioning, focusing on winter months as a means of maximizing interior daylighting during the colder months where sun positioning is lower. In addition the rooftop patios feature recycled wood decking found within the tristate area. Construction proves cost effective as the method chosen is post and beam construction.

IMG_1818.png